Brandlukning i forfradåser

Brandlukning af forfradåser med FireFree Putty Pad og FireFree Brandbrikker

Når du skal sikre brandmodstandsevnen i brandklassificerede vægge, som gennembrydes af forfradåser, er der flere måder at gøre det på. I denne artikel beskriver vi muligheder, fordele og ulemper ved 2 forskellige præaccepterede FireFree® løsninger – FireFree® Putty Pad og FireFree® brandbrik.

FireFree® Putty Pad

FireFree® Putty Pad er en let modellerbar tætningsplade, designet til at sikre brandmodstandsevnen i brandklassificerede vægge, hvor disse brydes af forfradåser.

Den bløde tætningsplade størkner eller hærder ikke, men bibeholder sin let modellerbare overflade. Materialet består af en silikone polymer, tilsat brandhæmmende stoffer og er både brand- og lydklassificeret.

Når materialet udsættes for varmepåvirkning på henimod 160°C, ekspanderer det og danner en fast, forkullet skal, der lukker af for spredning af ild og røg.

FireFree FireFree® Putty Pad er let at bearbejde med hænderne og kan monteres, også hvor pladsen er trang. Der anvendes 1 stk. FireFree® Putty Pad i hver forfradåse. Tætningspladen placeres inde i dåsen. Tætningspladen er genanvendelig og kan genmonteres, genformes og repareres efter behov.

FireFree FireFree® Putty Pad kan leveres i 4 størrelser, der passer til både et- eller flermodulsforfradåser. Tætningspladen leveres på beskyttende papir, som hurtigt og enkelt afmonteres før montering.

FireFree FireFree® Putty Pad anvendt i forfradåser, er klassificeret op til EI 120 (afhængig af væggens konstruktion) og beskytter mod passage af flammer og røg. Produktet er ligeledes ideelt til luft-tætning omkring åbninger og gennemføringer og leveres i øvrigt, skåret i en størrelse der passer til en rektangulær forfradåse.

FireFree® Brandbrik

FireFree® Brandbrik kan anvendes i ikke-bærende gipsvægge.

FireFree® Brandbrik er en ekspanderende grafitbrik, der leveres i tilpassede størrelser og former klar til montage.

FireFree® Brandbrik anvendes til at sikre brandmodstandsevnen i brandklassificerede gipsvægge, hvor disse brydes af forfradåser.

FireFree® Brandbrik monteres i bunden af forfradåsen og er klassificeret op til EI 90.
FireFree® Brandbrik passer til Fuga 1M, 1,5M, 2M og 2,5M og kan ligeledes anvendes i andre typer forfradåser.

FireFree® Brandbrik reagerer ved varmepåvirkning, i forbindelse med brand. Brandbrikken begynder at ekspandere fra ca. 120°C, og fortsætter med at ekspandere til mere end 7 gange sin egen volumen. Forfradåsen tætnes og spredning af røg og ild hindres.

Brandbrik eller Putty Pad - Hvornår vælger man hvad?

Umiddelbart kan de to produktløsninger virke som 2 komplementære, godkendte og præaccepterede produkter, der løser samme udfordring, nemlig brandlukning af forfradåser.

Men der er en forskel og den udspringer af forholdene, de 2 produkter er testet under og dermed hvilke situationer de kan anvendes i, for at leve op til dokumentationen.

Så hvornår vælger man hvad? Det prøver vi at forklare her.

Krav til konstruktionen

Både FireFree® Putty Pad og FireFree® Brandbrik er testet i gipsvægge på min. 100 mm, bestående af stållægter beklædt med 2 lag 12,5 mm gipsplade på begge sider. Dog adskiller de 2 produkter sig ved, at FireFree® Brandbrik er testet for anvendelse i ikke-bærende vægge.

Mens der for Putty Pads vedkommende ikke stilles særlige krav til konstruktionens kerne, kan brandbrikken - forudsat, at den skal leve op til dokumentationen som en præaccepteret løsning – KUN anvendes i installationer, placeret i vægge, der indeholder en kerne af stenuldsisolering med en densitet på min. 85 kg/m³.

Har man sikret sig, at dette forhold er til stede, har man en dokumenteret løsning med FireFree® Brandbrik.

Krav til respektafstande

Har man flere installationer, placeret i nærheden af hinanden, så skal man ved anvendelse af FireFree® Brandbrik sikre sig, at der er min. 200 mm mellem installationerne. Tættere placerede installationer giver risiko for, at brande kan sprede sig fra forfradåse til forfradåse.

Har man derimod sikret sig den rette respektafstand mellem stikdåserne, har man med FireFree® Brandbrik en præaccepteret og dokumenteret brandlukning.

Forestiller man sig lokaler eller områder, med en række stikdåser placeret med store afstande, spredt i rummet, hvor der ikke er særlige hensyn til respektafstande og hvis vægkonstruktionen samtidigt indeholder kerne af stenuldsisolering som beskrevet herover, kan man let og hurtigt opnå en præaccepteret, dokumenteret løsning ved brug af FireFree® Brandbrik i forfradåserne.

Er installationerne derimod placeret med en afstand på mindre en 200 mm, evt. ligefrem i en vægkonstruktion der ikke har en kerne af stenuldsisolering med en densitet på min. 85 kg/m3, så er den korrekte, præaccepterede og dokumenterede løsning brandtætning med FireFree® Putty Pad.

FireFree® Putty Pad tætner bedre og har mere ”gods” at ekspandere af og er en dokumenteret løsning ved tæt placerede forfradåser. FireFree® Putty Pad er dokumenteret til anvendelse hvor forfradåserne er placeret ”ryg mod ryg” i konstruktionen.

Hurtig og let montering

Hvor konstruktion og respekafstande gør det muligt at anvende brandbrikken, vil den altid være en hurtig brandlukning at montere. Den lille brik er nem at have med i værkstøjskassen og den er hurtig at klæbe fast i bunden af forfradåsen.

FireFree® Putty Pad er mere tidskrævende at montere, da den modellerbare tætningsplade skal påklæbes i hele installationen overflade. Til gengæld er man friere stillet i forhold til konstruktionstype og respektafstande.

Har du spørgsmål til brandlukning af installationsgennemføringer, så kontakt en af vores Brandtekniske Rådgivere.

Vi kan hjælpe

Vi er et team af højt kvalificerede teknikere og Brandtekniske Rådgivere, som står til disposition med knowhow. Det er vores førsteprioritet at levere den løsningen, der skaber værdi for vores samarbejdspartnere og brugere af vores materialer. Kontakt vores Brandtekniske Rådgivere - vi hjælper jer godt videre.
Brandteknisk rådgiver - Entreprenører | Fyn & Sønderjylland

Benny Schacksen

+45 2337 0373