Passiv brandsikring er betegnelsen for byggematerialer, anvendt med det formål at inddæmme og begrænse en opstået brand, med henblik på at beskytte menneskeliv og værdier.
En Præ-accepteret løsning angiver, hvordan brandsikring kan udføres for at opfylde bygningsreglementets brandkrav for en konkret type byggeri. Præ-accepterede løsninger er traditionelle løsninger til brandsikring, der anses for at opfylde bygningsreglementets brandkrav uden yderligere dokumentation.
En løsning er præ-accepteret, når den for bygningsreglementet ansvarlige regeludstedende myndighed har udpeget brandsikringsløsningen til at være en præ-accepteret løsning, og denne løsning fremgår af vejledningen til bygningsreglementets brandkrav, som den ansvarlige regeludstedende myndighed har udgivet.
Hvis du har brug for hjælp til at finde en præ-accepteret løsning til dit projekt, er du velkommen til at kontakte Scandi Supply.
Når man projekterer passiv brandsikring og skal finde en dokumenteret løsning, taler man ofte om forudsætninger. Forudsætninger er de forhold, du skal kende, for at kunne vælge den rigtige løsning, f.eks.:
Brandkrav/klassifikation, EI
Konstruktion: dæk, væg, skakt og hvilken højde/tykkelse (min.)
Massive eller pladebeklædte skeletkonstruktioner
Installation: Kabel, VVS rør, Ventilationskanal osv.……m/u isolering og hvilket
materiale; stål, kobber, plast mv.)
Installationers dimension (max.)
Lukkede eller ikke lukkede rørender endekonfigurationer ) jf. DS/EN 1366 3
Den valgte løsning afhænger af, hvilke forudsætninger der er tilstede.
Eksempel:
EI 120 C/U (C/C, U/U eller U/C)
E = Integritet, dvs. lukningens evne til at forhindre spredning af varm røg og flakker.
I = Isolering, dvs. lukningens evne til at forhindre spredning af varme.
120 = Angiver brandmodstandsevnen i minuttet, typisk angivet til 30, 60 eller 120 min.
C = første C eller U angiver gennemføringens konfigurations på den eksponerede side.
U = andet C eller U angiver gennemføringens konfiguration på den ueksponerede side.
Byggelovens §17 placerer det fulde ansvar for korrekt brandsikring hos bygherre. Læs mere om dette i artiklen
Brandmodstandsevnen siger noget om, hvor længe man kan forhindre branden i at sprede sig mellem de enkelte rum eller etager (brandsektioner) i en bygning. Brandmodstandsevnen bestemmes af bygningens samlede tekniske konstruktion og tilstand. Klassifikationen for brandmodstandsevne angives oftest som en tidsfrist i minutter (30, 60, 90 eller 120), som er den tid, folk har til at slippe sikkert ud af bygningen i tilfælde af brand.
Om forskellen på brandsektioner og brandceller, kan du læse
Skal du i gang med brandlukninger på et projekt? Så bringer vi 6 gode råd til at komme sikkert gennem processen -
.Ja, det gør de. Vi har valgt at teste forskellige grupper af kabler, hvilket betyder at godkendelsen også omfatter kabler og bundtede kabler med kerner af optiske fibre, kobber og aluminimum. Installationsvejledningerne på
kan downloades under de respektive produkter.Nej - EN-standarderne beskriver, at brandlukninger i vægkonstruktioner, skal være testet og dokumenteret i vægkonstruktioner, ligesom brandlukninger i etagedæk, skal være testet og dokumenteret til etagedæk.
Hvis der i installationsvejledningen af FireFree® B722 Brandmastik, er beskrevet bagstop af stenuld, kan jeg så i stedet anvende FireFree® 960 Keramisk uld som bagstop?
Ja, det kan du! – FireFree® 960 Keramisk Uld, yder en højere brandmodstand end stenuld. Og omvendt kan du ikke anvende stenuld, hvis FireFree® 960 Keramisk Uld er beskrevet.
FireFree® B744 Brandplader (1-sidet) er coated på den ene side og anvendes primært i gipsvægge samt massivt betondæk af massivtræ eller CLT elementer.
FireFree® B745 Brandplader (2-sidet) er coated på begge sider og anvendes i øvrige konstruktionstyper.
Læs mere om FireFree® Brandplader her
FireFree® Scandiboard 850 er 91% diffusionsåben. Det betyder, at pladen inden for en times tid vil afgive 91% af den fugt, der optages. Scandiboard kan derfor godt monteres i åbent råhus, men tåler ikke permanent fugtigt miljø. Læs mere om
eller søg flere detaljer i installationsvejledningen.Ved dimensionering af brandmaling indgår flere faktorer i beregningen, nemlig sektionsfaktoren, den kritiske ståltemperatur og brandkravet. Læs mere om
- eller for hjælp til dimensionering.Brandsektionering af hulrum i facader erlovpligtigt iht. BR18. Det beskytter mod brandspredning over større vægflader, skjult via hulrummene -
Ja. Udformningen på ventilen gør, at der naturligt skabes turbulens, således at sne hindres. Ligeledes lukker hulrumsventilen af for insekter, mus og rotter. Læs mere om det her.
Som alternativ til en brandkam kan brandsektionsvæggen udføres med en brandkamserstatning -
Brandteknisk vejledning 31 (udgivet april 2005) finder som udgangspunkt ikke anvendelse mere, medmindre den brandtekniske rådgiver står inde for de løsninger, der er anvendt i et byggeri. Med andre ord, Brandteknisk vejledning 31 kan derfor kun anvendes, hvis den fremgår af brandstrategirapporten.
"S" står for den mængde røg (smoke), som produktet udvikler ved brand, f.eks.: s1 - lidt eller ingen røg, s2 - synlig røg, s3 - betydelig røg.
"D" står for brændende dråber (droplets) og partikler i de første 10 min. af branden, f.eks.: d0 - ingen, d1 - nogle, d2 - mange.
En brandstrategirapport er den brandtekniske dokumentation der, med udgangspunkt i bygningsreglements funktionskrav, beskriver brandforholdene på en given bygning. Brandstrategirapporten beskriver bygningens form og anvendelse, herunder anvendelseskategorier og brandklasser. Den beskriver flugtveje og konstruktive forhold og kortlægger såvel brandtekniske installationer som særlige risici ved brand- og røgspredning.
Vil vide endnu mere? Kontakt vores tekniske afdeling.
Det kan siges helt kort: Brandklasse 1 dækker én-familieshuse. Brandklasse 2 dækker præaccepterede løsninger ith. bygningsreglementets kapitel 5 og brandklasse 3 og 4 omfatter alle de projekter, der afviger fra de præaccepterede løsninger i kapitel 5.
CE-mærkningen er en garanti for, at et produkts egenskaber er vurderet og deklareret på en ensartet måde, så de frit kan handles på det europæiske marked uden nye krav om national prøvning og godkendelse. CE-mærket er ikke i sig selv et kvalitetsmærke eller en godkendelse af byggevaren i forhold til en konkret anvendelse. Læs mere om CE-mærkning af byggevarer i denne artikel.
Du finder en fin oversigt over sammenhængen mellem de Europæiske brandklasser og tidligere danske brandklasser
DS/EN 1366-3 er prøvningsstandarden for produkter til brandlukninger. Standarden definerer hvordan installationer brandprøves i forskellige typer af konstruktioner, f.eks. gipsvæg, betonvæg og betondæk. Læs mere om
.Ja, det kan vi. Scandi Supply's brandtekniske rådgivere kigger gerne forbi på byggepladsen. I fællesskab kan vi gennemgå udfordringerne og finde frem til de dokumenterede FireFree produkter, I skal bestille hos jeres grossist. Find den Brandtekniske Rådgiver i dit område her.
Scandi Supply leverer langt de fleste varer fra dag til dag fra lager i Vissenbjerg eller via førende grossister. For skaffevarer, kontakt vores kundeservice på tlf. 76244800 og få en leveringstid.
Vi rådgiver om løsninger og brugen af FireFree produkter i jeres projekter - og vi gør det gratis. Kontakt den brandtekniske rådgiver i jeres område - find din kontaktperson her.