Vi skal lære af branden på Grøndals Parkvej

Storbrand på Vanløsevej

9. maj 2022

Den voldsomme brand 25. marts på Grøndals Parkvej i Vanløse var uhyggelig og en af de største brande vi har set i Danmark i nyere tid. På kort tid spredte tagbranden sig hen over 15 opgange. 90 familier mistede hjem og indbo, de materielle tab er enorme og det kan kun tilskrives et mirakel, at ingen mennesker kom noget til. Brandforløbet i den mere end 80 år gamle boligkarré er nu ved at blive klarlagt.

Undersøgelser af brandårsag pågår stadig

Københavns Politis tekniske undersøgelser efter branden er netop afsluttede. ”Det var et sted i opgang 6A, at flammerne først blev set. Vores undersøgelser viser, at branden er opstået i tagkonstruktionen i den opgang,”, lyder det fra vicepolitiinspektør Brian Belling fra Københavns Politi (kilde: politi.dk).

Det har dog endnu ikke været muligt at fastlægge den præcise årsag til brandens opståen og undersøgelserne pågår stadig. Eksempelvis spredte branden spredte sig med lynets hast nedad i bygningen. Det er ikke set før og årsagen hertil kender vi ikke. Hurtig brandspredning i tagkonstruktioner kan skyldes en række uafhængige forhold i konstruktioner, brandmæssige tiltag, f.eks.

- Brandsikring af ventilering af tagrummet
- Brandlukningen igennem brandvægge
- Døre der forbinder flere tagrum mellem opgange
- Brandkam/brandkamserstatning

Når den brandtekniske undersøgelser er endelig afsluttet, vil den forhåbentlig give værdifuld viden.

For vi skal lære af en brand, som den på Grøndals Parkvej.

Reducering af risikoen for horisontal brandspredning

Når man til dagligt beskæftiger sig med Passiv Brandsikring som vi gør her hos Scandi Supply, så er det svært ikke allerede at gøre sig tanker om, hvordan ulykkens omfang kunne have været undgået. Tankerne ledes hurtigt hen på mulighederne for begrænsning af brandspredning i tagkonstruktioner –er område, vi beskæftiger os med.

For at reducere risikoen for en horisontal brandspredning, som den vi så på Grøndals Parkvej, skal man iht. Bygningsreglementet, udføre en brandsektionering der føres op over taget og forsvarligt afdækker brandkammen. En brand der spreder sig hen over tage, viser erfaringsmæssigt at have store skader på bygning, pga. nedstyrtning af brændende konstruktion og konstruktionstab. Brandkammen skal derfor have mindst samme brandteknisk klassifikation som den underliggende brandsektion. Det sinker og reducerer risikoen for brandspredning fra tagkonstruktion til naboejendommen. En brandkam er 0,3 meter høj og er altså en synlig adskillelse, der består af mursten eller beton. Den kræver lejlighedsvis vedligehold, da der kan være risiko for utætheder mellem brandkam og tagkonstruktion. Hvis den fungerer som den skal, bør man kunne forvente, at en given brand vil bremses eller forsinkes netop her.

FireFree® Brandkamserstatning


Hvor der ingen brandkam er, kan der monteres en brandkamserstatning i tagkonstruktionen. Brandkamserstatningen har samme formål som brandkammen, nemlig at bremse brandspredningen horisontal. Den sidder skjult i tagkonstruktionen og er ikke synlig udefra. En brandkamserstatning skal placeres med mindst 1 meter på begge sider af en sektionsadskillelse i bygningsdel EI 60. Scandi Supply leverer FireFree Brandkamserstatning - en brandteknisk god og fremfor alt godkendt løsning til både nybyggeri og renovering. FireFree Brandkamserstatning er en letvægtskalciumsilikatplade, der er testet og godkendt iht. DS/EN 13381-4.

Vil du vide mere om FireFree Brandkamstatning? Så har vi samlet al nyttig viden her på siden. Læs mere om løsningen.

Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kan bruge FireFree Brandkamserstatning ved renovering eller nybyggeri, så står vi gerne til disposition - kontakt en af vores brandtekniske rådgivere og hør mere om løsningen.

Referenceprojekter

Vi har gennem en årrække leveret denne præaccepterede løsning til en lang række byggerier i Danmark:

 • Absalonskolen, Holbæk

 • Boliger Dianavænget, Odense

 • Boliger Kamphøjvej, Varde

 • Boliger Nattergalevej, Randers

 • Boliger Konge Åsen, Måløv

 • Boliger Havnegade, Odense

 • Boliger Hans Knudsens Plads, København

 • Boliger Sct. Knudsgade, Ringsted

 • Christianborg, København

 • De Gule Stokke, Nyboder København

 • Det Nye Hospital i Vest, Gødstrup

 • Fasanhaven, Frederiksberg

 • Fr. Andersensvej, Kalundborg

 • HCA Privathospital, Odense

 • Humletoften, Haderselv

 • Hårup Skole, Hjortshøj

 • Industrihal Halsted Byvej, Nakskov

 • Institution, Fuglebjerg

 • Industrihal Kanalholmen, Hvidovre

Skal vi arbejde sammen?

Scandi Supply a/s er et stærkt team af dedikerede medarbejdere, der dagligt arbejder på at give kunder og samarbejdspartnere indsigt i, hvad Passiv Brandsikring er. Vi ønsker at tilføre byggeriets parter viden om lovkrav og anbefalinger og at skabe overblik over de bedste løsningsmuligheder. Kontakt vores Brandtekniske Rådgivere. Vi hjælper jer godt videre med Passiv Brandsikring.

Brandteknisk rådgiver - Entreprenører | København & Vestsjælland

Thomas Skov

+45 2322 3403