
15. november 2022
I juni 2022 udgav Plan & boligstyrelsen DBI’s vurdering af Branden på Grøndals Parkvej i Vanløse. Rapporten vurderede på brandens forløb og årsagerne til den voldsomme spredning, der fandt sted.
Rapporten rettede opmærksomheden mod 2 forhold, der tilsammen forårsagede den katastrofale udgang på branden, dels bygningens opførelse (den 80 år gamle bygning opfyldte ikke betingelserne i den oprindelige byggetilladelse fra 1937 om brandmæssige adskillelser i spidsloftet) og dels bygningens renovering i 2003.
Adskillelser og nødvendige brandsikringstiltag blev ikke etableret, da taget blev renoveret i 2003, beskriver rapporten. Der blev desuden konstateret mangler ved den passive brandsikring i byggeriet. Rapporten konkluderede bl.a. at:
Der manglende brandmæssige adskillelser
Der manglende tætninger mellem lejlighedsskel og tagdækningen
Brandvæggen mellem bebyggelsens to karréer ikke var intakt
Etableringen af et undertag i let antændeligt materiale havde stor brandbelastning
Bygningen fik nyt tag i 2003, og der blev udført et undertag i polyester og bitumen med en stor brandbelastning. Ved renoveringen af tagkonstruktionen blev den oprindelige tagkonstruktionsopbygning, der passerede lejlighedsskel, bibeholdt.
"Da man udførte det nye tag med et undertag i brandbart materiale, burde man have overvejet, hvad op mod 3 tons brandbart materiale i taget kunne medføre. Der er ikke nogen brandkrav til de banevarer, man anvender, og derfor er det meget vigtigt, at der ikke er ventilerede hulrum, der krydser lejlighedsskel, når man bruger dem" (Svend Voss, DBI Brand & Sikring, 3/2022).
Det man burde have gjort i 2003 da man renoverede taget var, at etablere brandstop mellem tagkonstruktionen og lejlighedsskellene - f.eks. med stenuld, alternativt kunne der have været etableret en brandkam.
Brandstop - også nogle gange kaldet brandbarrierer - defineres som elementer, der installeres i hulrummet i en facade for at hindre ild i at sprede sig via hulrummet. Brandstop (brandbarrierer) kan være lodrette og vandrette.
I dag kunne brandsikkerheden ligeledes have været bibeholdt ved etablering af FireFree® Brandstop Hulrumsventil, monteret i de ventilerede hulrum i tagkonstruktionen. Med FireFree® Brandstop Hulrumsventil er det muligt at sektionere hulrummet bag beklædningen i facader og tagkonstruktioner, så brandspredning hindres. Samtidigt er FireFree® Brandstop Hulrumsventil designet således, at den sikrer fri og tilstrækkelig ventilation. Nettet i FireFree® Brandstop Hulrumsventil er både gnist- og flammestoppende. Det hindrer ilden i at antænde den ueksponerede side af hulrummet, inden det patenterede grafimateriale ekspanderer og tætner hulrummet helt.
Præaccepteret iht. BR18 § 117
Sikrer ventilation af hulrum i både facader og tagkonstruktioner
Indeholder ingen mekaniske dele
Kræver ingen vedligehold
Nem og hurtig montering uden specialværktøj
Brandmodstand EI 30, EI 60 og EI 90
Ændrer ikke brandmodstandsevne over tid
Beskytter desuden mod skadedyr