Forkert brandsikring yder falsk beskyttelse

Passiv Brandsikring med dokumenterede FireFree produkter

Forkert udført Passiv Brandsikring yder falsk beskyttelse. Nogle bygherrer ved nemlig ikke, at brandlukninger ved f.eks. installationsgennemføringer skal være dokumenteret til den enkelte løsning.


Langt de fleste bygherrer og deres rådgivere har styr på den aktive brandsikring, når de opfører nye bygninger eller istandsætter ældre. Røgdetektorer, sprinklere og varslingsanlæg bliver installeret efter gældende myndighedskrav.

Men hvis uheldet rammer og flammerne får fat, er den Passive Brandsikring mindst lige så vigtig. Derfor er det alt afgørende, at man anvender de korrekte og dokumenterede materialer for Passiv Brandsikring, når man eksempelvis fører kabler eller rørinstallationer gennem vægge og dæk. Det er ikke nok at vælge et CE-mærket produkt, for CE betyder blot at systemet er dokumenteret i henhold til gældende standarder, men ikke at det kan benyttes i den givne situation og at produktet er dokumenteret, er et krav iht. bygningsreglementet.


Dokumentationen skal verificere, at en given løsning er brandteknisk afprøvet. Ligeledes er det ikke sikkert, at et produkt der er dokumenteret til ét formål, kan anvendes til andre. Eksempelvis er nogle fugeprodukter godkendt til at gennemføringer med blot et kabel for at opnå en given brandklassifikation, mens andre fugeprodukter kan opnå samme brandklassifikation med bundtede kabler.

Er man det mindste i tvivl om at et produkt har en korrekt brandklassifikation, kan man søge oplysningerne på flere måder. Dels skal der på produktet være anført prøvningsstandarden EN 1366-3 hvis produktet skal anvendes til gennemføringer med installationer. Er der anført en standard EN 1366-4 kan produktet ikke anvendes til brandlukninger med installationer, men alene lineære fuger. Et eksempel herpå er 1-komponent brandskum. Der findes ikke en 1-komponent brandskum på markedet, som er testet i henhold til EN 1366-3, og derfor er 1-komponent brandskum ikke dokumenteret til brandlukninger med installationer.

Om dokumentation for brandlukningsprodukter kan du læse mere her.

Er du i tvivl, så kontakt altid leverandøren og få oplysninger om korrekt anvendelse og dokumentation af produkterne.

Brug for hjælp til Passiv Brandsikring?

Har du brug for hjælp til Passiv Brandsikring? Så er du velkommen til at kontakte vores team af Brandtekniske Rådgivere. Vi rådgiver, vejleder og hjælper jer godt videre med Passiv Brandsikring.

Brandteknisk Rådgiver hos Scandi Supply Vibeke Sommer

Brandteknisk rådgiver - Entreprenører | København & Nordsjælland

Vibeke Sommer

+45 2322 3402