”Uden Scandi Supply lavede jeg slet ikke brandlukninger!”. Så direkte lyder udmeldingen på godt nordjysk fra Entreprenør Hans Andersen fra Thisted Fugeservice. Hans Andersen kan nemlig bekræfte, at der kan være utrolig mange faldgruber når man beskæftiger sig med dokumenterede brandlukninger, der skal leve op til kravene i BR18.
”Det ville være godt træls at skulle lave 118 skakte om”, siger Hans Andersen med henvisning til de 118 teknikskakte i det svanemærkede byggeri Brofæstet i Viborg, som Thisted Fugeservice for nyligt kunne aflevere efter veludført, dokumenteret brandlukning.
Brofæstet i Viborg består af 122 lejligheder fordelt på 4 bygningskroppe og 5 townhouses. Der er opført 1.300 m² hævet terrassedæk med rekreative funktioner, som f.eks. grønne haver. Under bygningerne er udført 124 parkeringspladser, åbne regnbede og udemiljø for liberalt erhverv, caféer og fitnesscenter. Ejendommene er brudt op i mindre bidder med forskellige højder som skaber en harmonisk sammenhæng med Hærvejsbroen, der krydser jernbanen og den moderne bydel.
”Brofæstet er et Svanemærket byggeri og derfor skulle alle anvendte materialer være godkendt til Svanemærket byggeri.”, fortæller Mathias Skov Dall fra Byggefirmaet Knudsgaard. Som totalentreprenør stod de således for at sikre, at alle anvendte materialer kunne dokumenteres overfor Miljømærkning Danmark.
Byggefirmaet Knudsgaard, ønskede en 50/50 systemløsning og kontaktede tidligt i processen Scandi Supply for sparring om løsningsmuligheder. Scandi Supply’s Brandtekniske Rådgiver Henrik Spangaard rådgav om løsningsmulighederne. Valget faldt på en systemløsning med FireFree® Brandgips og FireFree® Støbeplade i stenuld. Når blot det sikres, at andre anvendte materialer (f.eks. trækrør) ligeledes er en del af FireFree systemløsningen og dermed er brandprøvet iht. EN1366-3 og klassificeret jf. EN13501-2 sammen med gipsløsningen, har man her en ETA godkendt og præaccepteret løsning.
”Vi havde en god sparring med Scandi Supply og derfor inviterede vi dem til at komme. Vi samlede 15 medarbejdere til en kursusdag med Tom Abildgaard og Rasmus Brylle fra Scandi Supply’s tekniske afdeling. Det blev en lærerig dag, som vores folk drog god nytte af”, fortæller Mathias Skov Dall.
”Det er en kæmpe fordel at have såvel totalentreprenør som teknikentreprenør med tidligt i processen”, fortæller Henrik Spanggaard. Det bekræfter Hans Andersen, som tilføjer, at der bl.a. ligger en vigtig opgave i at få vænnet teknikentreprenørerne til at tænke i mål og respektafstande, når de fører installationer gennem brandadskillende bygningsdele og skakte.
”Ofte hører vi at ’sådan plejer vi jo at gøre’, men så svarer jeg: Plejer har sagt op!”. Hans Andersen er enig med Henrik Spanggaard i fordelene ved at være tidligt med på banen, ikke mindst pga. de omtalte respektafstande til brandlukningerne. ”Når der skal brandlukkes, skal der oftest være plads til 30mm fuge, rørskål, isolering el.lign. Sådan er teknikentreprenørerne ikke nødvendigvis vant til at tænke i deres arbejde”, siger Hans Andersen, som har stor respekt for de entreprenører der takker nej til brandlukningsopgaven og overlader det til en særskilt brandentreprise. For ham var de 118 teknikskakte i byggeriet Brofæstet den ultimative læring, mener han selv.
Ifølge Henrik Spanggaard er det ren win-win, når teknikentreprenøren får mulighed for, at deltage tidligt i processen. ”Jeg kan deltage i dialogen mellem fagentreprenør, rådgiver og ingeniør. Jeg kan f.eks. møde på byggepladsen og gennemgå opgaven og drøfte udfordringer og løsninger. Det giver mig mulighed for at dele vores viden om lovkrav og anbefalinger. Vi lever af at levere dokumenterede løsninger og stiller vores knowhow til rådighed og rådgiver om veldokumenterede og korrekte FireFree® løsninger. På det grundlag, kan Scandi Supply bidrage til den fælles strategi for brandlukningerne, som lever op til lovkravene i BR18”, slutter Henrik Spanggaard.
Det er en sparring, Hans Andersen har været glad for. ” Scandi Supply har jo det jeg kalder for ”Det Nye Testamente” – Håndbogen i Passiv Brandsikring. Her er det hele beskrevet og er jeg i tvivl, så er det let at ”gribe knoglen” og tage fat i Scandi Supply. Den viden og indsigt Henrik bød ind med, var afgørende for processen ved brandlukningerne af skaktene på Brofæstet. Alene den løbende sparring med feed-back og idéer, hvis noget skulle gøres anderledes, havde stor værdi. Vi har haft et fantastisk samarbejde”, siger Hans Andersen og tilføjer: ”Det handler om tryghed. Jeg synes det er helt fair at sige fra, især hvis man ikke har nogen ekspertise at trække på. Vælger man de forkerte materialeløsninger, har man jo ikke nødvendigvis nogen at spørge til råd”. Det er derfor Hans Andersens håb, at den erfaring han har opbygget kan føre til flere brandlukningsopgaver og med Henrik Spanggaard og Scandi Supply i ryggen føler han sig helt tryg.
Brandgips til brandlukning af tekniske installationer, der gennembryder brandklassificerede vægge og etagedæk.
Trækrør med ekspanderende grafitindlæg, egnet til installationsgennemføringer i plastrør med eller uden kabler, enkeltvis eller bundtet.
Anvendes sammen med FireFree® B280 Brandgips.
Henrik Spanggaard er Brandteknisk Rådgiver hos Scandi Supply og opererer til dagligt i region nord. Henrik er oprindeligt uddannet elektriker og har lang erfaring indenfor salg og rådgivning, bla. af ABV og ABA. Hvis du har spørgsmål til Passiv Brandsikring er du velkommen til at kontakte Henrik.