Brandlukning i konstruktioner med træbjælkelag

Historie

Træbjælkelagskonstruktioner har været anvendt i Danmark gennem flere hundrede år, frem til 1960'erne. Derfor er mange af denne type bygningsdele fortsat i brug i den ældre bygningsmasse i Danmark.

Træbjælkelagskonstruktioner har været beskrevet i de stedlige bygningslove og er senere medtaget i det første landsdækkende danske bygningsreglement, ”Bygningsreglement for Købstæderne og landet 1961”. Med baggrund i de mange lokale bygningsregulerende bestemmelser, ses bygningsdelen udført med mange mindre forskelle, men den typiske variant findes beskrevet i ”Bygningslov for Staden Kjøbenhavn og dens forstæder”, i henholdsvis 1856, 1871, 1889 samt 1939. Det er også i denne periode, at København oplever en stor tilflytning, hvorfor der i denne periode opføres en stor andel byggeri med træbjælkelagskonstruktioner, som den vandrette adskillelse.

De tidligste af disse bygninger var oprindeligt udført uden installationer for vand, varme og afløb, hvorfor disse installationer ses tilføjet, ved efterfølgende byfornyelser i første halvdel af det 19. århundrede.

Nye føringer er en svækkelse af de oprindeligt intenderede beskyttelsesniveau

Ofte er disse senere føringer af installationer i træbjælkelagskonstruktionen udført uden at indskudslaget er blevet retableret omkring installationen. Det er derfor disse oprindelige installationsgennemføringer, generelt må betragtes som en svækkelse af den generelle konstruktion. Det forhold er særligt vigtigt når man tager BR18's bestemmelse om at ”en-til-en” udskiftninger af installationer, skal retableres og udføres tilsvarende eller bedre i betragtning - her er der tale om, at "tilsvarende" må betragtes som en regulær svækkelse af det oprindeligt intenderede beskyttelsesniveau.

Ad-hoc prøvningen (PGO10208A) er udført i en bygningsdel svarende til ovenstående beskrivelse, hos DBI, Dansk Brand- og Sikringsteknisk institut, hvor hovedkonklusionen i bedømmelsen (PHA11868A) er:

”Dette notat skal betragtes, som en indikation på at de testede systemer vurderes at fungere i et træbjælkelag, samt sikre at gennemføringerne holder tilsvarende eller bedre som selve bygningsdelen og derved ikke kan anses som en svækkelse af bygningsdelen, når de indbygges i et træbjælkelag”.

”Bygningsreglement for Købstæderne og landet 1966” introducerer bygningsdelen med en
klassifikation af BD60, der bedst kan sammenlignes med den nutidige paneuropæiske klassifikation af EI60. Baggrunden for træbjælkelagets klassifikationen af BD60 kendes ikke, men væsentligt er det at Ad-hoc prøvningens resultat indikerer, at selve bygningsdelen ikke vil kunne bestå en egentlig akkrediteret prøvning. Som følge heraf er det ikke muligt at bestå prøvninger med installationsgennemføringer og præsentere løsninger der efterlever den præ-accepterede bestemmelse fra BR18.

Vejlednings afsnit, er opdelt som følger;

  • Afsnit 2 og 3, præsenterer løsninger der ved konkret prøvning har vist sig, ikke at være en svækkelse af konstruktionen.

  • Afsnit 4 gengiver løsningsprincip fra ”Alment Teknisk Fælleseje” som anvist i BYG-ERFA blad 23_180305.

  • Afsnit 5, 6, 7 og 8, repræsenterer vurderede løsninger, der anviser indbygning af løsninger i træbjælkelagskonstruktioner, med afsæt i ad-hoc prøvningen.

  • Afsnit 9 gengiver dokumenterede løsninger for installationer gennem tynde (≥100mm) betondæks-konstruktioner, som findes hyppigt forekommende i disse bygningers bade- og toiletrum.

Anvendelse af løsningerne kræver derfor konkret vurdering af bygherre, eller dennes rådgiver (brandrådgiver) for løsningernes egnethed i relation til det underliggende bestemmende lovgrundlag og den deraf følgende brandtekniske dokumentation. Vejledning tager udgangspunkt i FireFree® installationsvejledninger, der altid skal følges. FireFree® installationsvejledninger kan downloades her: Download Installationsvejledninger. Hvis der ved anvendelse af de i denne vejledning præsenterede løsningsforslag, -som udarbejdet af Scandi Supply, anvendes andre produkter eller systemer end de konkret beskrevne FireFree® produkter og systemer, kan Scandi Supply ikke stå inde for dokumentation og brandklassifikation og må i så fald fraskrives sig ethvert ansvar. Såfremt projektspecifikke forudsætninger bevirker at denne vejledning ikke kan følges, kontakt da venligst Scandi Supply for teknisk rådgivning.

Bemærk at Scandi Supply tager forbehold for, at der over tid vil kunne tilkomme ændringer af denne vejlednings indhold og vi henstiller derfor til, at man orienterer sig efter senest, gældende version der vil være at finde på Scandi Supplys hjemmeside.

Download den fulde vejledning herunder:

Brandlukning i træetagedæk med indskudsler

Leder du efter løsninger til brandlukninger i gamle træetagedæk med indskudsler? Så kan Scandi Supply hjælpe.

Har du spørgsmål?

Har du yderligere spørgsmål til emnet ?

Så er du mere end velkommen til at kontakte Teknisk Chef og Master i Brandsikkerhed Rasmus Brylle.

Teknisk Chef og Brandteknisk Rådgiver hos Scandi Supply Rasmus Brylle

Teknisk chef, Master i Brandsikkerhed

Rasmus Brylle

+45 2322 0573