Konstruktionstype og dokumenterede brandlukninger

Bygningsreglementet stiller krav til projektering af brandlukninger. Det forebygger "hovsa-løsninger" på byggepladsen og sikrer, at der kan udføres dokumenterede brandlukninger.

De projekterende er personer, som planlægger, dimensionerer og dokumenterer brandsikringstiltag forud for udførelsen samt udarbejder udførelsesgrundlaget. Projekteringen af et byggeri er fordelt på flere fagdiscipliner, f.eks. arkitekter, ingeniører, kon-struktører, entreprenører, leverandører, producenter og autoriserede installatører.

For al projektering af brandsikringstiltag gælder, at det skal foretages af fagligt kompetente personer med den nødvendige og relevante uddannelse og med erfaring fra fagområdet og dets grænseflader.

Projektering af brandlukninger kan bla. tage højde for forhold som:

  • Isoleringstype og -tykkelse

  • Afstand imellem installationer

  • Afstand imellem gennemføringer med installationer

  • Valg af FireFree® system løsning (bøsning, pakning, brandplade, fuge mv.)

  • Brandklassifikation (Typisk EI 30 eller EI 60)

  • Krav til dokumentation (ETAG/EAD, herunder EN 1366-3 og EN 13501-2)

Vær OBS på konstruktionstypen

Én fejl går desværre ofte går igen, når vi taler projektering. Det drejer sig om konstruktionstypen. Brandlukningssystemet skal nemlig være dokumenteret til netop den konstruktionstype som brydes af installationer.

Standard konstruktionstyper, der er nævnt iht. prøvningsstandarden EN-1366-3 er eksempelvis massiv beton og gipsvæg. I andre konstruktioner, kan der være få eller ingen dokumenterede brandlukninger, eksempler herpå er:

  • CLT

  • Lette dæk, herunder trædæk og dæk bestående af stål og gips

  • 2- eller 3-lags skaktvægge

  • 100mm porebetonvægge hvor der kun kan brandlukkes fra én side

Står man med disse konstruktionstyper, er det særligt vigtigt at koordinere samarbejdet mellem arkitekt og ingeniør, for at undgå at stå med en løsningen der ikke er præ-accepteret og dermed ikke kan klassificeres iht. EN 13501-2 for den krævede EI-klassifikation. Sker det, vil løsningen nemlig være at betragte som en fravigelse.

Fravigelser

Fravigelser i sig selv behøver ikke at været kritiske - blot er det vigtigt at være opmærksom på at det medfører et byggeri i brandklasse 3 eller 4. Ved fravigelse af præ-accepterede løsninger, f.eks. ved udeladelse af et brandsikringstiltag eller ved anvendelse af andre funktionskrav eller ydeevnekriterier for et brandsikringstiltag, end forudsat i den præ-accepterede løsning, skal det eftervises, at sikkerhedsniveauet i BR18, kapitel 5 er opfyldt. Fravigelse af præ-accepterede løsninger og metode for eftervisning af sikkerhedsniveauet ved fravigelsen, kan influere på byggeriets indplacering i brandklasse.

Er du i tvivl om hvordan du sikre dokumenterede brandlukninger igennem faserne projektering, udførelse og kontrol/aflevering?

Scandi Supply besvarer gerne gerne spørgsmål vedr. lovgivnings-, dokumentations- og kvalitetsmæssige krav.

Spørg os til råds

Vælger du FireFree® produkter, følger den nødvendige rådgivning og sparring om anvendelse i konkrete situationer med. Har du brug for teknisk hjælp og rådgivning, så kontakt Scandi Supply's Brandtekniske Rådgivere. Vi hjælper med spørgsmål om produktvalg, løsninger, lovgivning, dokumentation og kvalitetssikring.



Brandteknisk rådgiver, CFPA-E - Ingeniører & Arkitekter | Fyn & Jylland

Maria Wieslander Kristensen

+45 2322 3409