Automatisk brandalarm
Anlæg, der indeholder ABA-central og detektorer, som ved detektering af røg-, varme- eller flammeudvikling automatisk tilkalder redningsberedskabet, samt eventuelt alarmtryk, der ved manuel aktivering tilkalder redningsberedskabet. Brandtekniske installationer kan kobles til et ABA- anlæg, og ABA-anlægget vil derved være det styrende anlæg for de til- koblede anlæg
Betjeningspanel for bygningens ABA-anlæg. Panelet kan betjenes af red- ningsberedskabet og indeholder bygningens orienteringsplaner. En ABA- central dækker betegnelsen for centralen for alarmoverførelsen til redningsberedskabet, også selvom der ikke er installeret et decideret ABA- anlæg i bygningen, f.eks. i bygninger, hvor der er installeret sprinkleranlæg, men ikke et ABA-anlæg. Her betegnes alarmoverførselsenheden også som ABA-centralen, som i dette tilfælde ofte vil være placeret i sprinklercentralen.
Automatisk branddørlukning
Anlæg, der fastholder en selvlukkende branddør (port, lem el.lign.) i åben position, og som automatisk sikrer lukning heraf ved detektering af brand.
Automatisk brandventilation
Anlæg til brandventilation af rum eller bygningsafsnit, der har til formål at fjerne røg og varme. Anlægget aktiveres automatisk ved detektering af brand.
Kriterie, der angiver, hvornår et krav anses for opfyldt.
I forhold til brand er det tilfældet, når der kan påvises et acceptabelt sik-kerhedsniveau ved dokumentation af brandforhold.
Ved brandteknisk dimensionering benyttes acceptkriterier i form af tær-skelværdier for f.eks. varmestråling, temperatur og røglagshøjde som mål for, hvad personer højst må udsættes for under evakuering, for at det kan antages, at der ikke optræder kritiske forhold.
Begrebet benyttes desuden ved f.eks. beregningsmæssig dokumentation af brandmodstandsevnen af en brandmæssig adskillelse, hvor der blandt andet vil være et acceptkriterie for, hvor varm bygningsdelen må blive på den ikke-eksponerede side.
Acceptkriterier kan også være mere overordnede. For eksempel ved komparative analyser, hvor acceptkriteriet for analysebyggeriet typisk vil være sikkerhedsniveauet ved referencebyggeriet (den præ-accepterede løsning).
Døre til rum, trapperum, brandsektion eller bygningsafsnit, som i til-fælde af brand anvendes af redningsberedskabet. Adgangsdøre er ofte de døre, som er udlagt som flugtvejsdøre til terræn i det fri.
Automatisk dørkontrol
System til aflåsning af døre mv., hvor der anvendes adgangskort eller kode til at låse op, fremfor en lås med nøgle.
Areal, hvor luften frit kan strømme gennem en åbning. Defineres som Cv-faktoren multipliceret med det geometriske åbningsareal.
Luftsluse med oplukkelige felter mod det fri, som åbner automatisk ved branddetektering, og er udformet, så der sikres samme effektivitet som ved en traditionel luftsluse.
Manglende opfyldelse af et eller flere definerede krav, principper, be-stemte forudsætninger eller lignende.
Anlæg, der detekterer tilstedeværelsen af eksplosionsfarlige gasser og aktiverer egnede beskyttelsesforanstaltninger, som brand- og eksplosionssikringstiltag, nedlukning af elforsyning, forcering af ventilation, varsling af personer eller alarmering af redningsberedskabet, hvis anlægget er koblet til en ABA-central.
Anvendes i ATA-anlæg til trykaflastning fra rum med dør til det tryksatte område. Trykaflastning kan udføres enten som åbninger til det fri eller til skakt med vind-uafhængige åbninger samt som mekanisk ventilation.
Funktionsafprøvning og kontrol af brandsikringsanlæg udført af et akkrediteret inspektionsorgan med det formål at kontrollere, om anlægget eller installationen opfylder kravene.
Virksomhed, der er akkrediteret til inspektion af brandtekniske installationer i overensstemmelse med ”DS/EN ISO/IEC 17020 – Overensstemmelsesvurdering – Krav til forskellige typer af inspektionsorganer”.
Temperatur, ved hvilken det temperaturfølsomme element i et sprinklerhoved eller i en termodetektor aktiveres.
Tryk til manuel aktivering eller afbrydelse af et aktivt brandsikringstiltag.