Projektering af brandlukninger - sådan kommer du på forkant

Skaktløsninger Passiv Brandsikring af skakte

Scandi Supply hjælper med projektering af brandlukninger på hundredvis af sager hvert eneste år. Vidt forskellige projekter, dog med én ting til fælles: de informationer vi skal bruge, for at kunne rådgive om den rigtige dokumenterede løsning. I øvrigt præcis de samme informationer man skal kende, hvis man vil checke at om ens projekt kan udføres med dokumenterede brandlukninger.

Kend installationstypen

Som oftest er det den rådgivende ingeniør eller den udførende installationsentreprenør der tager fat i Scandi Supply, for at finde dokumenterede løsninger.

Når det sker møder vi dem med , bliver de mødt med disse spørgsmål:

  • Hvilke installationer bryder de brandadskillende konstruktioner?

Det har partnerne ofte rigtig godt styr på.

Kend den brandadskillende bygningsdel

Vores næste spørgsmål vil være:

  • Hvilke brandadskillende bygningsdele føres installationerne igennem?

Her kommer rådgivende ingeniør og udførende installationsentreprenør ofte til kort og må sende spørgsmålet videre til i arkitekten.

Her kan partnerne blive mødt af den udfordring, at de brandadskillende bygningsdele er tegnet i et arkitekt-projekt, der ikke er egnet til brandlukninger. Dvs. at brandlukningssystemet simpelthen ikke er testet og dokumenteret i den konkrete bygningsdel.

Manglende projekteringsledelse

Årsagen hertil udspringer ofte af manglende projekteringsledelse imellem arkitekt og ingeniør, da det netop er i projekteringsfasen man har mulighed for at identificere grænsefladen imellem brandlukninger og bygningsdelstyper.

Den vågne entreprenør fanger problematikken, når han gennemgår sin egen projektopgave i forbindelse med tilbudsgivning – men den kan smutte for selv den bedste.

Vil du være på forkant?

Hvis du vil være på forkant med projektering af brandlukninger, bør du altså som minimum være bekendt med følgende forhold:

  1. Type og størrelse på den installation, der bryder den brandadskillende bygningsdel

  2. Opbygning af den brandadskillende bygningsdel (densitet, antal gipslag, type af regler, isolering, brandkrav mv.)

  3. Er du evt. fastlåst på hulstørrelse og har flere installationer igennem samme hul? I så fald er der krav til en systemløsning.

Andre forhold kan være nødvendige at tage højde for, men hvis du har kendskab til disse 3 forhold i projekteringsfasen, er du hjulpet rigtig godt på vej mod en dokumenteret løsning og risici for problemer på byggepladsen, reduceres betydeligt.

Scandi Supply’s råd er derfor:

  • Krydscheck og dobbeltchek.

  • Lad være med "at projektere færdigt på byggepladsen”.

  • Hav styr på kontrolplanerne fra brandrådgiveren i projekteringsfasen og

  • Sæt tidligt fokus på brandlukningerne.

Scandi Supply hjælper gerne med projektering af brandlukninger.

Kontakt én af vores Brandtekniske Rådgivere eller ring til os på 76 24 48 00. Så hjælper vi jer godt videre

Vidste du?

... at du netop i vores løsningskonfigurator, bliver ledt igennem disse spørgsmål. Derfor kan løsningskonfiguratoren hjælpe dig godt på vej til en dokumenteret løsning på dine brandlukninger.

Find din dokumenterede brandløsning i vores løsningskonfigurator

Om skribenten

Tom Eiken Abildgaard er Vicedirektør og medindehaver i Scandi Supply. Tom er uddannet Bygningsingeniør og har en Master i Brandsikkerhed fra DTU. Du er altid velkommen til at kontakte Tom hvis du har brug for brandteknisk rådgivning eller har spørgsmål til dokumentation og lovgivning. Du kan også connecte til og følge Tom på LinkedIn.

Vicedirektør | Master i Brandsikkerhed

Tom Eiken Abildgaard

+45 2322 0568